Veelgestelde Vragen

1

Wanneer kom je in aanmerking voor een hiv test?

Iedereen die denkt een reden te hebben dat ze mogelijk zijn blootgesteld aan een besmetting van hiv doet er verstandig aan zich te laten testen. Sommige mensen lopen een hoger risico op blootstelling aan hiv, omdat hun leefgewoonten een hoger risico kunnen inhouden. Wij adviseren dat de onderstaande groep zich regelmatig moet laten testen.

 • mannen die seks hebben met mannen (MSM) ;
 • heteroseksuelen die seks gehad hebben met meer dan één seksuele partner in de afgelopen 12 maanden ;
 • mensen die drugs injecteren ;
 • mensen die beroepsmatig seks beoefenen ;
 • mensen van wie de partner hiv-positief is.
  Hiv-tests zullen in het laboratorium aangeboden moeten worden in de volgende situaties:
 • vermoeden of diagnose van een SOA of hepatitis B of C ;
 • vermoeden of diagnose van tuberculose ;
 • poging of planning om zwanger te worden ;
 • eerste voorschrift van voorbehoedsmiddelen ;
 • seksuele aanranding ;
 • bij tekenen die wijzen op de aanwezigheid van een hiv-besmetting.

Het is belangrijk om te benadrukken dat als een blootstellingsrisico zich in de afgelopen 48 uur heeft voorgedaan, de betrokken personen zich onmiddellijk moeten melden bij de spoedeisende hulp voor een consultatie en mogelijk voorschrift voor profylaxe na blootstelling.

2

Hoe lang moet ik  wachten voordat ik de test uitvoer om een betrouwbaar resultaat te krijgen?

De INSTI ® HIV Test kan een HIV infectie al detecteren na 21 – 22 dagen na infectie. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen het 3 maanden kan duren voordat er HIV antistoffen detecteerbaar zijn. Een herhaling van de test wordt aangeraden na 3 maanden na een mogelijke besmetting.

3

Hoe betrouwbaar is de INSTI test?

Een onjuist testresultaat kan het gevolg zijn van incorrect gebruik. Uitgebreide onderzoeken hebben aangetoond dat INSTI uiterst nauwkeurig is als deze correct wordt uitgevoerd. Het heeft een bewezen gevoeligheid (een maat voor de betrouwbaarheid dat de test positief zal zijn voor mensen die hiv-positief zijn) van 99,8%.
De test heeft ook een aantoonbare specificiteit (een maat voor de betrouwbaarheid dat de test negatief zal zijn voor mensen die niet met hiv geïnfecteerd zijn) van 99,5%. De test is dus zeer nauwkeurig, maar een 100% zekere test is er nog niet. Opnieuw testen bij een positief resultaat is altijd noodzakelijk, en neem dan ook direct contact op met uw huisarts.

4

Wat moet ik doen bij een negatief resultaat?


Het resultaat van de INSTI hiv zelftest is binnen 60 seconden af te lezen, bij een nagatieve uitslag is er 1 stip te zien bovenin het membraam en zoals afgebeeld in de gebruiksaanwijzing. Dit houd in dat uw de afgelopen 3 maanden niet besmet bent geraakt. Een bevestigende laboratoriumtest is niet noodzakelijk, tenzij u vermoed dat uw een fout heeft gemaakt tijdens het uitvoeren van de test. Wij raden in dit geval een nieuwe test uit te voeren bij de GGD of het laboratorium.
Als u een test negatief is, betekent het niet dat uw seksuele partner of partners niet besmet zijn met hiv.

5

Wat moet ik doen als ik een positief resultaat krijg?

Na de uitvoering van de test krijgt u bij een positief resultaat 2 stippen te zien in het membraan, zoals afgebeeld is in de gebruiksaanwijzing.
Aangezien de test geen 100% zekerheid geeft, betekent een positief resultaat niet noodzakelijk dat u besmet bent met hiv. Echter gezien de hoge nauwkeurigheid van de test raden wij u aan uw arts te raadplegen of naar de GGD te gaan. U zult daar een laboratorium test moeten laten uitvoeren onder begeleiding van uw arts of de GGD. Het is zeer belangrijk om dat zo snel mogelijk te laten doen, daarnaast raden wij u aan geen geslachtsverkeer meer te hebben met uw partner of partners.
Het is belangrijk om een behandeling zo snel mogelijk op te starten.

6

Wat moet ik doen als de test niet doorslaggevend is?


De INSTI hiv zelftest is niet doorslaggevend als uw geen of 1 stip onderaan het membraan ziet, u kunt de voorbeelden hiervan vinden op blz. 7 van het zelftestboekje dat in uw testpakket zit. Wij raden uw aan om een nieuwe test te kopen bij uw apotheek.

7

Hoe vaak kan je de INSTI hiv zelftest gebruiken?


De INSTI hiv zelftest is voor eenmalig gebruik en is geschikt voor één persoon.

 

8

Kan de INSTI hiv zelftest nog gebruikt worden na de expiratiedatum?


De INSTI hiv test kan niet worden gebruikt na de expiratiedatum.

9

Zijn er optimale omstandigheden voor het gebruik van de INSTI hiv zelftest?


De INSTI hiv zelftest kan op ieder moment gebruikt worden, het is wel van groot belang dat de gebruiksaanwijzing goed gelezen wordt voor het uitvoeren van de test.
Het is belangrijk dat u voor de uitvoering van de test nadenkt over wat u gaat doen als de test positief uitvalt. Wij raden u aan bij een positieve test om uw arts of de GGD te raadplegen.

10

Welke soorten hiv spoort de test op?

De INSTI hiv zelftest detecteert de antilichamen van hiv-1 en hiv-2.

 

11

Waar kan ik terecht met vragen en of psychologisch advies?

U kunt via www.insti-steunpunt .nl uw vragen anoniem stellen, deze zullen in volledig vertrouwen worden behandeld. Daarnaast kunt u terecht bij de onderstaande instanties: